SEO Terimleri

SEO Terimleri

Bir çok sektörde olduğu gibi internet , dijital reklam ve seo çalışmaları için kullanılan seo terimleri çoğunlukla hepsi İngilizcedir. Seo terimleri bu nedenle bir çok kişi tarafından anlaşılamaz. Sürekli güncellenen bu yazımızı takip etmenizi isteriz. Ayrıca eğer açıklanmasını istediğiniz kelimeler de olursa bize yorum olarak gönderebilirsiniz.

Türkçe kaynaklarda çok fazla açıklanmamış olan bazı seo terimleri sözlüğümüz ile ilgili bu yazımızdan umarım fayda elde edebilirsiniz. Yabancı sitelerde geçen bazı kelimeler okunduğunda bu da neymiş dememeniz ve güncel bilgileri takip etmeniz için bu kelimelerden sık kullanılanların bir kısmını Türkçe olarak açıklamak istedik.
Güncel seo terimleri sözlüğü

Black hat seo

Doğal olmayan arama motoru optimizasyonu çalışmalarıdır. Kısa vadede sitenize fayda getiriyor gibi görünse de uzun vadede arama motorlarından ceza almanıza sebep olurlar.

Google ban nedir ?

Google arama sonuçlarında kısmen yada bir çok kelimede tamamen çıkmama durumudur. Bir ceza türüdür. Sandbox ve diğer cezalar ile aynı tür etkileri gösterir.

Meta etiket

Genellikle <head></head> kodları arasına eklenen ve google gibi arama motorlarına site hakkında bilgi vermeyi amaçlayan etiketlerdir. Örneğin meta description, title, meta keyword vs.

Heading etiketi

SIrası ile h1 den başlayıp h6 ya kadar devam eder. Yazıl içindeki başlıklara boyut vermek için kullanılır. Arama motorları tarafından önemsenen bir etikettir. Anlamlı bir şeklide abartılmadan kullanıldığında olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

Site dışı seo nedir ?

Bir seo çalışmasında site dışından ( off page ) yapılan çalışmalar bütünüdür. Buna örnek olarak backlink alma, tanıtım yazısı, sosyal medya çalışmaları gösterilebilir.

Site içi seo nedir ?

Yazılım ile ilgili veya site içinde yapılan tüm çalışmalar bütünüdür. Örnek olarak kod doğrulama, site hızı, etiket kullanımları, semantik uygunluk, mobil uygunluk, zengin snippet gibi uygulamalar gösterilebilir.

Serp nedir ?

Arama sonuçlarında çıkan sayfalar tabiridir. Search Engine Result Page kelimesinin kısaltılmış halidir. Soru olarak kelimelerdeki serp durumun nedir demek. Arama sonuçlarında çıkıyor musun gibi bir anlama gelir.

Backlink nedir ?

Site dışı arama motoru optimizasyon çalışmaları arasında yer alır. Doğal veya doğal olmayan yollardan başka sitelerin size bağlantı vermesi anlamına gelen kavramdır.

Google dalgalanması neden olur ?

Özellikle algoritma güncellemeleri öncesinde yaşanan durumdur. Yanlış yapılan optimizasyon çalışmaları veya otorite eksikliği gibi sebeplerle sitenin arama sonuçlarında gün içinde sürekli olarak aşağı yukarı gelmesi durumudur.

Alt etiketi

Web sayfasında kullanılan resimlere tanımlanarak arama motorlarına resmi daha anlamlı bir şeklide tanımasını sağlayan etikettir. Böylelikle o resmin neyle ilgili olduğunu söylemiş oluruz.

Robots.txt

Arama motorlarına sitemizin hangi bölümünü görmesini yada görmemesini istediğimiz söylediğimiz dosyadır. Sitenin ana dizininde bulunur. Ayrıca site haritasını bilgilendirme amaçlı buraya eklemeliyiz.

DMCA nedir ?

Digital Millennium Copyright Act yani Türkçe olarak Dijital Milenyum Telif Hakkı. DMCA tarafından telif hakkı ile korunan içerikler başka sitelerde kullanıldığı zaman. Google bunu delil olarak kabul edip sitenize bu içeriği kaldırmanız için uyarı gönderir.

Mozrank nedir ?

Opensiteexplorer tarafından tescilli olan bu kelime bir sitenin MOZ tarafından popülaritesini gösteren puanlamadır diyebiliriz. 100 üzerinden yapılan puanlama 100 ‘e ne kadar yakınsa o kadar kaliteli olduğunu gösterir.

Mozranrk hangi değerleri baz alarak hesaplanır derseniz , Backlink kalitesi, İndex sayısı, Site yaşı ,Kodların doğrulanmış olması, özgün içerik gibi kriterler baz alınır.

MozRank sorgulaması yapmak için : http://www.opensiteexplorer.org

MozTrust nedir ?

Yine MOZ tarafından tescilli bu ifade bir site için güven puanıdır diyebiliriz. Trustrank ‘ın moz versiyonudur.

Doorway Page ( Köprü Sayfa )

Google botları kandırmak ve ziyaretçiyi izni haricinde başka bir sayfaya yönlendiren köprü sayfalara doorway page denir. Blackhat seo yöntemidir. Ve tespit edildiğinde google dan ceza almanıza sebep olur. Domain otoritesi yüksek sitelerin , düşük sitelere yönlendirilmesi ile otorite yükseltilmesini sağlamak esaslı bir çalışmadır. 2015 yılı ilk çeyreğinde çıkacak bir spam güncellemesi ile google bu tür sayfalara büyük bir ceza vermeyi planlamaktadır.

Ahrefs Rank ne demektir ?

Ahrefs ‘in 10 üzerinden puanlama yaparak verdiği bir değerdir. Pagerank’ın muadili olarak düşünülebilir.

TrustRank nedir ?

Bir sitenin google gözünde güvenilirlik derecesini ölçen değerdir. Temel kriterleri güven , doğallık ve güç dengesinden oluşur.

Penguen güncellemesi nedir ?

Google ‘ın sevimli hayvanat bahçesinden çıkmış olan bu algoritma spam içerikle savaş için başlatılmış güncellemeler bütünüdür.

Hidden Text ( Gizli içerik ) nedir ?

Arama motorlarını yanıltma amaçlı olarak css kodları ile ziyaretçilerden gizlenen link yada içeriktir. Bu zararlı teknik ile arama motorlarını manipule etmek amaçlanır. Google sandbox sebebidir.

Penaltı Cezası nedir ?

Algoritmalardan birine takılmış olan site ceza almıştır. Siz bunun adına filtre, sandbox gibi kelimelerle de hitap edebilirsiniz.

Cemper Power

Linkresearchtools taraından bir siteye verilen güç ifadesi anlamına gelen pagerank’ın cempercesidir.

Cemper Power Trust

Cemper tarafından belirlenen Güç ve güven dengesidir. Bir siteye gelen linklerin cemper trust ve cemper power ‘ın analiz edilmesi ile ortaya çıkar.

Cemper Trust nedir ?

Cemper tarafından siteye verilen güven değeridir. O siteye ne kadar fala güven duyuluyorsa bu o adar iyidir. 100 üzerinden değerlendirilir.

Authorrank

Google tarafından G+ çıktıktan sonra yazar profiline 100 üzerinden verilen puanlama diyebiliriz.

http://beta.authorrank.org adresinden bir yazarın rank değeri sorgulanabilir.

Toxic link ( Zararlı link )

Sitenize zarar veren ve anahtar kelime aramalarında sizi geri sayfalara düşüren kalitesiz bağlantılardır.

Unnatural link nedir ?

Doğal olmayan bir şekilde verilmiş bağlantılardır. ( Yorum, Footer, Sidebar, Exact Match Anchor text vs. )

Deeplink nedir ?

Sitenizin alt sayfalarına giden bağlantılardır.

Anchor text nedir ?

Bağlantı verirken kullanılan çapa metnidir. Örn. otobüs kelimesini tıkladığınızda otobus.html sayfasına gidiyorsa burada otobüs kelimesi anchor text ‘i ifade eder.

Keyword research ( Anahtar kelime araştırma )

Basitçe anahtar kelime bulma , kelime zorluk derecesi araştırma ve analiz işlemidir. Google ‘ın anahtar kelime analiz aracı veya ücretli programlar ile bu araştırmaları yapabilirsiniz.

301 yönlendirme ( Redirect )

301 yöntemi kullanarak x.html yi y.html ye kalıcı olarak yönlendirme işlemine verilen isimdir. Bir domaini tüm değerleri ile birlikte başka bir domaine taşımak gerektiği zamanda bu yöntem kullanılır.

Canonical URL

Özellikle wordpress sitelerde aşağıdaki yapıda bulunan

siteniz.com/sayfa

siteniz.com/sayfa/

www.siteniz.com/sayfa

siteniz.com/p=129

bağlantı türleri aslında tek bir sayfaya gitmektedir. Bu link türevlerinin çok olması yinelenen içerik gibi algılanmasına sebebiyet vermektedir. Bu yüzden canonical url etiketi kullanarak aslında bu sayfaların hepsi şu sayfadır demek istiyoruz.

Sayfa otoritesi ( Page Authoity PA )  nedir ?

Bir sitenin genel otoritesi anlamına gelir diyebiliriz. Örneğin haber kelimesinde uzun süredir ilk sırada çıkan bir kelime o sektörün otorite sitesidir.

Duplicate content ( Yinelen içerik )

Kabaca yinelenen içerik anlamına gelir. Web sitenizde çok fazla şekilde aynı türden sayfa bulunması , başlıklarda aynı anahtar kelimenin kullanılması gibi durumlar sonucunda oluşur. Seo açısından son derece zararlıdır.

Cost Per Mile ( Cpm ) nedir ?

Bir kelimenin 1000 gösterim başına biçilen maliyetidir diyebiliriz.

Aşırı anahtar kelime kullanımı

Bir makale içinde yüksek oranda aynı anahtar kelime ve türevlerinin kullanımından kaynaklanan yüksek yoğunluklu kelime kullanımıdır.

Search engine result page (Serp)

Arama motorlarının sonuçlarının sıralanması anlamına gelebilir. Serp analiz denildiğinde bir kelimede sitenizin hangi sıralamada yer aldığının tespiti anlamına gelir

Site içi seo ( Onpage ) nedir ?

Başlık, Açıklama, Anahtar kelime, Anahtar kelime yoğunluğu gibi temel kriterlere uygun yapılan seo çalışmasıdır.

Ekibimiz Ne Diyor

ekibimiz  Gün boyu akan yazılar, rakamlar, datalar. Bir de arada gelen telefonlar. Matrixde miyim :) Evet yazılımın engin bir deniz gibi olduğunu biliyorum ve yüzmenin keyfini alıyorum. İşim gereği belki de kendimi anlatacak pek bir şey bulamıyor hayallerimi ve düşüncelerimi kodlarla sanal dünyada yazıyorum. Evet yazılım sihirli bir dokunuş gibi sanal, fakat bir o kadar da gerçek. Gelişen bilişim teknolojilerinin yardımıyla işlerimi en iyi şekilde ve doğru yapmayı, bütün diğer bölümler gibi bilgimi arttırarak ihtiyaçlara yönelik en iyisini sunmayı hedefliyorum. Ve bu yolda ilerliyorum, bir klavyem bir monitörüm ve bir de ben :) - Erdi ONUN   Yazılım Geliştirici
ekibimiz  Oooo müdürüm dediğinizi duyar gibiyim :) Aslında 17 yıllık işimin patronu değil aynı zamanda ekibimin bir parçasıyım. Hepimiz bir puzzlenin birbirini tamamlayan parçaları gibiyiz.Evet her yeni proje çözülmesi gereken bir puzzle gibi. Sadece gerekli parçaların doğru yerlere oturtulması ve büyük resmin meydana çıkarılması gerek.Basımhane ekibi olarak bizler bu parçaları yerine oturturken işimize aşina olduğumuzdan olsa gerek büyük resmi daha ilk parçada hayal ediyor ve buna göre ekip ruhu ile hedefe yönelik planlı bir şekilde çalışıyoruz. Ve sizin için faydalı olabileceğini düşündüğümüz çözümleri bütünlüyoruz.Bulmacanın tüm parçaları tamam, en büyük ve önemli parçası eksik kaldı…O da sizsiniz :) - Rasim TEMEL   GENEL MÜDÜR
ekibimiz  Her ne kadar ünvanım sanat yönetmeni olsa da 15 yıllık tecrübem olmasına rağmen öğreneceğim çok şeyin olduğunu biliyor ve bu doğrultuda devamlı kendimi yeniliyorum.Sıkıcı hayat hikayesi mi? Hayır :)Tasarım sektörü bizlere her geçen gün yenilikler ve güzellikler sunuyor. Gördüğüm her güzel şey hayallerimi canlandırıyor ve ruhuma ilham kaynağı oluyor. Ekibimle birlikte kendimi devamlı zirveye tırmanıyormuşcasına hissediyorum. Çünkü böyle düşünmek beni tetikliyor, bir adım daha ileri gitmek için zorluyor ve heyecanlandırıyor. Umarım bir gün bayrağı dikerim o zirveye :) Sizinle paylaşacaklarım var!Çok gezmedim ama çok gördüm! Sizlere anlatacağım ve faydalanacağınız fikirlerimizin olduğunu düşünüyorum. İşimin gereği koltuğumdan kalkamıyorum bir türlü. Biraz işkolik biraz da hayat tarzım olsa gerek. Koltuk sevdalısı değilim aslında :) Kocaman bir bilgisayarım ve dünyam var elimin altında. Sizinle tanışmak ve işiniz için hayallerimi paylaşmak istiyorum. - Ömer FETVACI   Sanat Yönetmeni
ekibimiz  Gün boyu akan yazılar, rakamlar, datalar. Bir de arada gelen telefonlar. Matrixde miyim :) Evet yazılımın engin bir deniz gibi olduğunu biliyorum ve yüzmenin keyfini alıyorum. İşim gereği belki de kendimi anlatacak pek bir şey bulamıyor hayallerimi ve düşüncelerimi kodlarla sanal dünyada yazıyorum. Evet yazılım sihirli bir dokunuş gibi sanal, fakat bir o kadar da gerçek. Gelişen bilişim teknolojilerinin yardımıyla işlerimi en iyi şekilde ve doğru yapmayı, bütün diğer bölümler gibi bilgimi arttırarak ihtiyaçlara yönelik en iyisini sunmayı hedefliyorum. Ve bu yolda ilerliyorum, bir klavyem bir monitörüm ve bir de ben :) - Burak SÜMER   Yazılım Geliştirici
Müşterilerimiz Sizler İle İşimiz Daha Kaliteli
  • Agropomza
  • Güven Madencilik
  • Yılmaz Kardeşler
  • Detay Mekanik
  • Platin Çiçek
  • Mispet
  • Okyap
  • Fsm Demirbaş
  • Ajanses
  • Balay Hukuk
  • Dumangöz İnşaat
  • Oktaş
  • Aktifhan Grup
  • Ahi Reklam
  • Nobir
  • Hazal İnşaat
  • Altun Elektrik
  • Meta Ajans Reklam
  • Elif Yapı Sistemleri
  • Erke Reklam